Unieke samenwerking tussen Russische- en Nederlandse plein air schilders

2014-09-28 17.59.52 (klein)

Samen met 5 bekende nederlandse schilders: Natalia Dik, Rob Jacobs, Harold Schouten , Hélène Gregoire en Meike van der Lippe, waren wij dit jaar uitgenodigd door het Levitan-museum in Plyos (Rusland), om deel te nemen aan het 4e Internationale plein air ‘Green Noise 2014′. Landen die ons waren voorgegaan zijn Frankrijk, Griekenland en Italië. De organisatie van het project lag in handen van het evenementenbureau Art-Globe uit Moscow. Zij selecteerde de Nederlandse schilders op hun kwaliteit van het werken ‘en plein-air’. Het project werd financieel ondersteund door het ministerie van cultuur van de Russische Federatie. Zij kent een hoge prioriteitswaarde toe aan deze jaarlijkse uitwisseling van plein-air schilders in het oude Russische stadje Plyos aan de Volga; ter nagedachtenis aan de Russische plein-air schilder Isaac Levitan (1860-1900). Levitan heeft in dit karakteristieke oude stadje, dat tot de gouden gordel van Rusland hoort, geleefd en gewerkt. Het festival vond plaats in de 2e helft van september. De rivier de Volga, het stadje met zijn typisch houten huisjes (Datcha’s), de kerken met haar gouden bollen en het ongerepte landschap waren een lust voor het oog en een schilderij waardig. De werken zijn na een grootse vernissage tentoongesteld in het Levitanmuseum. Het 4e ‘Internationale plein-air festival’ werd afgesloten met veel toespraken, waaronder een toespraak van de minister van cultuur. Kosten noch moeite waren gespaard om dit evenement tot een groot succes te maken. De Nederlandse groep heeft een fantastische tijd beleefd en kan met veel voldoening terugkijken op dit plein-air festival ‘Green Noise 2014’.

Het bijzondere landschap, de ambiance van het festival en de onderlinge samenwerking resulteerden in een hoge kwaliteit van de schilderkunst. Hierdoor is een prachtige collectie ontstaan van het authentieke Rusland, gezien door Hollandse schildersogen.

Deze collectie komt medio november naar Nederland en is vanaf begin december tot en met januari 2015 te zien in Galerie Peter Altena in Baarn. Zie www.galeriepeteraltena.nl voor de aankondiging.