Kunstschilder Peter Altena trotseert weer en wind bij het schilderen

NOORDWIJK - Schilderfestival 15 juni 2015 - Schilder Peter Altena probeert zijn kwasten zandvrij te houden in de zandstorm langs het strand. Volgens mij een vermoeiende aangelegenheid ;) Foto rond 17 uur genomen op strand Katwijk

NOORDWIJK – Schilderfestival 15 juni 2015 – Schilder Peter Altena probeert zijn kwasten zandvrij te houden in de zandstorm langs het strand. Foto rond 17 uur genomen op strand Katwijk

Peter Altena, kunstschilder en galeriehouder, is bij uitstek een ´plein air´ schilder. In de aanloop naar de zomer zijn er veel schilderactiviteiten op diverse locaties waar hij aan deelneemt. In verschillende kustplaatsen worden festivals georganiseerd die doorgaans een week duren. Domburg is in de maand mei altijd zijn eerste uitstap van het nieuwe jaar, daarna volgt in juni het festival van Noordwijk aan Zee. Katwijk staat alweer op het programma van Peter voor eind juni.

In Noordwijk heeft hij met nationaal en internationaal bekende schilders weer en wind getrotseerd om te kunnen schilderen. Vanaf zaterdag 27 juni is Peter aan het werk tijdens de visserijdagen in Katwijk. Al deze gebeurtenissen staan in het teken van de oude schilderkolonies in Nederland zodat de gedachte hieraan levendig wordt gehouden. In het buitenland stonden Europese schilders en in het bijzonder Hollandse schilders in hoog aanzien. Door het landschap en de wisselende luchten is de Haagse school ontstaan. Impressionisten zoals Israels, Breitner, Jungkind, Van Mesdag en vele andere impressionisten uit Europa trokken er na de uitvinding van de verftube op uit: de natuur was hun atelier en hun muze.

Oude tijden herleven bij het zien van ´plein air ´schilders zoals zij aanwezig waren in Noordwijk en Katwijk. Ook was Peter nog in Egmond aan de Hoef in verband met de herdenking en viering van de Egmonder- en Bergenmeerpolders, de eerste polders die 450 jaar geleden zijn drooggelegd. Spakenburg en Bunschoten blijven ook niet onberoerd met hun cultuur- en kunstactiviteiten en de schilderdag in de polder bij Eemdijk trok veel belangstelling.
Alle ‘plein air´ werken van Peter Altena zijn te bezichtigen in Galerie Peter Altena, Brinkstraat 27 te Baarn. Openingstijden zijn donderdag t/m zaterdag van 13-17 uur. Ook zijn deze werken te zien en te koop via www.peteraltena.nl.