2 september jl. vertrokken rond 10 uur van het plaatsje Noorden aan de Nieuwkoopse plassen een dertigtal schilders,  gepakt met ezel, doek, verf en knapzak (12-uurtje in een opgeknopte zakdoek aan een stokje over de schouder)  het landschap in.  Het oogmerk van deze dag was om het landschap te schilderen in de gedachten zoals de schilders, Weissenbruch, Maris en vele anderen dit deden na de uitvinding van de tube. Zij waren nu in staat om hun ateliers te verruilen voor de natuur. Een heel nieuwe dimensie werd hierdoor toegevoegd aan het bestaan van de kunstschilder. Wetende dat de fotografie nauwelijks bestond en dus veel schilders  de uitdaging aangreep om de natuur als atelier te omarmen. Ook Breitner, Israëls, Mesdag, Mauve, Pieterse, van Gogh,noem maar op,  trokken er op uit, naar de kust of het achterland, Het Groene Hart of naar Het Gooi, dat waren de geliefde plekken. Galerie Hoeve Rijlaarsdam uit Nieuwkoop houdt deze traditie in stand, door jaarlijks deze Haagse schooldag te organiseren. De Haagse school was als het ware de voorloper voor het “Impressionisme”  De beeldtaal van een journalist die destijds de niet realistische weergave van de werkelijkheid deskwaliverseerde. Ik nam mij voor om vanuit een roeiboot de plassen op te gaan, Het was een geweldig mooi schouwspel, de oevers met haar reflecties in het water. Even stond de tijd voor mij stil en beleefde ik de sensaties van de schilders van toen.

De schilderijen op die dag gemaakt worden geëxposeerd in Galerie Hoeve Rijlaarsdam te Nieuwkoop  tot en met 15 oktober. Beslist de moeite waard voor een bezoekje.