Galerie Peter Altena, aanvulling op de Kerststallenroute van Baarn

Geboorte van Christus

Geboorte van Christus

Wanneer u door de Brinkstraat loopt valt op dat bij Galerie Peter Altena de laatste dagen een oploopje van mensen te zien is voor de etalage van het voormalige pand van P. de Ruyter (de broodversierder). In het voorbij gaan valt op dat de kunstschilder en beeldhouwer Peter Altena staat te schilderen op een paneel van 120 x 180 cm. U raadt het al! Een kerststal! Hij is een aanvulling op de Kerstallenroute Baarn. Hieraan doen dit jaar al meer dan honderd deelnemers mee. Baarn is bezig zich als Kerstallendorp op de kaart te zetten. Even googlen en u ziet het resultaat van eens het initiatief van mevrouw Jacqueline van den Eshof om een kerststal in hun tuin te plaatsen. Dit sloeg direct aan bij een aantal Baarnaars en het aantal groeit jaarlijks. De Brinkstraat is een winkelstraat en heeft geen tuinen voor een kerststal van formaat. Toch gingen de gedachten van Peter uit naar een vorm om mee te kunnen doen. Dit is gelukt en het is de moeite waard om even te gaan kijken. U ziet dan het kerstverhaal van de kunstenaar en Galeriehouder Peter Altena. Een kerstverhaal met een eigentijds tintje, gestoeld op zijn metier van hedendaagse figuratieve kunst. Als u goed kijkt ziet u dat de aartsengel Gabriel met een mobieltje de blijde boodschap wereldkundig maakt. Ook heeft een van de herders een mobieltje in de hand en wordt zo de weg gewezen naar het kribje. Geen Davidster aan de sterrenhemel maar een satelliet met zonnepanelen die voor de communicatie zorgt. Ook de Wijzen uit het oosten worden zo naar Bethlehem geleid. Tijdens het schilderen van het kerstverhaal kreeg Peter dit idee ingegeven doordat een beeldhouwer die bij restauratiewerkzaamheden aan de St Jans Kathedraal in Den Bosch een engel op één van de steunberen verving voor een hedendaagse engel, die met God belt. Peter heeft toen daarvan ter plekke een schilderij gemaakt onder veel belangstelling.

Peter hoopt met zijn schilderij een bijdrage te leveren aan de Kerststallenroute van Baarn. Het schilderij hangt in de serre-etalage van de galerie in de Brinkstraat 27. Als de zon laag staat en het ruit een beetje spiegelt kom dan gerust even binnen kijken.
Het schilderij hangt in de galerie tot en met 6 januari 2015; drie koningen.