Peter is ook beeldhouwer

beelden 2011 004_webPeter is niet alleen kunstschilder en galeriehouder. Hij maakt ook beelden. Dit is ook een passie van hem. Beelden maken bestaat uit twee dimensies, te weten hakken of boetseren; hakken is van buiten naar binnen en boetseren is binnen naar buiten werken, twee totaal verschillende benaderingen. De dynamiek bij boetseren ligt het dichts bij schilderen, evenals het zoeken naar een goede compositie. Daarenboven heeft een beeld omgevingsruimte nodig om zich te manifesteren. Voor de compositie en de verhoudingen heeft hij eerst een paar verschillende kleimodellen gemaakt. Dit is tevens voor verkenning van karakteristieke elementen van het model. Bij boetseren in was ontstaat het eindproduct na het gieten in brons of gietsteen en bij klei door het bakken. Het beeld in zijn galerie is van brons en heeft een hoogte van 80 cm op een grondplaat van 60 x 80 x 10 cm.  Eenmaal een keuze gemaakt uit een kleimodel berekent hij de vergrotingsfactor voor de werkelijke lichaamsmaten en gaat aan de slag. Hij begint met het bouwen van een staketsel voor de juiste lichaamshouding van het model en gebruikt hout voor de substantie van het beeld tot het in ruwe vorm aanwezig is. Handwarme was wordt aangebracht en uiteindelijk begint het werkelijke boetseren naar vorm en gelijkenis.  Peter heeft in dit geval zo’n 60 kilo was verwerkt om de arabesk van het model te verwezenlijken. Wekelijks vertrok hij met het beeld naar de academie in Amsterdam. Na 7 maanden was het wassenbeeld gereed voor de bronsgieter.

Het proces bij de bronsgieter is omvangrijk en intensief. Er moet nog heel wat werk verzet worden voordat het beeld getoond kan worden zoals het er nu uitziet. Een bronzen beeld blijft door alle tijden heen boeiend om naar te kijken.