Pintar Rapido komt oorspronkelijk uit Londen UK en is een van de grootste plein-air schilder festijns, georganiseerd door Roger Beckett. Dit was voor het eerst dat hij na zijn grote succes in Londen, hetzelfde nu ook in een paar andere landen van het vaste continent wilde doen; te beginnen in Nederland.

Dit evenement was toegankelijk voor zowel professionele- als amateurschilders. De opdracht was in één dag een schilderij maken van een karakteristiek stukje Amsterdam. Je mocht zelf het formaat doek en materiaal bepalen, Wel eerst ’s morgens in de Posthoorn kerk een stempel halen zodat er maar één schilderij later op de dag ingeleverd kon worden. Mijn keuze had ik al eerder gemaakt. De St. Nicolaas Basiliek vanaf de kade van het Hilton hotel. Op deze plek had ik eerder staan schilderen, samen met Kirill Datsouk,een goede schildervriend uit St. Petersburg.

Vanaf deze plek had ik zicht op de Schreierstoren in combinatie met de basiliek en rondom de zo karakteristieke grachtenpanden van Amsterdam. Het formaat van het doek had ik eveneens al bepaald, dat moest 70×50 cm worden in verband met mijn compositie. De platbodem en het water op de voorgrond waren mijn uitgangspunten, ook al lag de platbodem niet in de kijkrichting van de St.Nicolaas Basiliek. Dit was een uitdaging om een samengestelde compositie te maken die afweek van de werkelijkheid. Zaterdag de 6e september; het was een grijze dag. Geen zon, maar ook geen regen, stond ik met mijn ezel aan de rand van de kade. Naarmate het schilderij vorderde bleven er steeds meer mensen staan.

Ik vroeg me af als iemand het schilderij direct van de ezel zou willen kopen, zou ik dit dan doen? Met inleveren kon ik meedingen naar een prijs van € 1000. Ik besloot het niet te verkopen als het gevraagd zou worden. Tegen vier uur, na drie uurtjes schilderen was ik zover en kon ik mijn spullen bij elkaar rapen. Half vijf zat ik in de auto naar de Posthoorn kerk in de Haarlemmerstraat om mijn schilderij in te leveren. Ik was tevreden over het resultaat.

www.pintarrapido.com/amsterdam/